✓ AFAS expert ✓ Vakkennis ✓ Gespecialiseerde teams
19 april 2017

De kansen voor het MKB om te groeien liggen voor het oprapen. Toch lijken veel organisaties deze kansen niet te pakken. De boosdoeners? Drukte, tunnelvisie en onterechte bescheidenheid. Door kritisch te kijken naar bedrijfsprocessen en groots te durven denken is het MKB klaar voor een volgende stap op het gebied van ERP-software. Dit begint met een goede ERP-implementatie.

 

De grootste valkuil die ik tijdens mijn werk tegenkom, is dat MKB’ers de impact van een goede ERP-implementatie onderschatten. Ze nemen te weinig de tijd om kritisch te kijken naar hun eigen processen en durven bij de implementatie van ERP-software niet groots te denken. Dit is zonde, want een toekomstgericht ERP-systeem zorgt nu voor gemak en in de toekomst voor groei. Het is de hoogste tijd dat het MKB haar onnodige bescheidenheid aan de kant zet en groots durft te denken!

 

 

De gevaren van drukte en tunnelvisie

Dat er te weinig tijd wordt genomen om kritisch naar eigen processen te kijken, heeft met verschillende factoren te maken. Allereerst heeft de gemiddelde MKB’er het druk. De organisatie groeit snel en het werk stapelt zich op. De hoeveelheid werk dat komt kijken bij een implementatie naar een nieuw systeem wordt vrijwel altijd onderschat en te weinig tijd wordt gereserveerd.

Naast dat de hoeveelheid werk moeilijk te overzien is, is er nog een grote boosdoener: tunnelvisie. Hoe kleiner een MKB-organisatie, hoe groter de kans op tunnelvisie. Vooral directieleden hebben er vaak last van waardoor ze niet meer kritisch naar hun eigen bedrijfsprocessen kunnen kijken.
Een goede tijdsinschatting en een kritische blik op je eigen organisatie zijn voor een geslaagde optimalisatieslag van belang.

 

 

Opnieuw het te kleine jasje aantrekken

Wat ik vaak tegenkom is dat een organisatie uit haar jasje groeit en inziet dat werken in Excel, Word of een ander klein programma niet meer ideaal is. Deze ondernemingen zitten vaak diep in het werk, hebben het erg druk en zijn daarom vooral op zoek naar een systeem dat ze kan ontlasten. Dit vinden ze in een nieuw ERP-pakket. De grote fout die vervolgens veel gemaakt wordt, is dat deze organisaties blijven werken in een exacte kopie van hun huidige systeem. En dat is zonde, want de grote optimalisatieslag die de nieuwe software kan brengen blijft daarmee uit.

Kleine organisaties zien dat AFAS Profit een groot programma is. Grote organisaties met honderden medewerkers werken er immers ook mee. De mogelijkheden binnen Profit zijn enorm en soms zijn de functies en workflows wat overweldigend. Hierdoor denken MKB’ers vaak: ‘we zijn te klein’ en zien zij niet de voordelen. Deze kleinere organisaties vergeten dat ze vaak al ongemerkt met dezelfde workflows werken. Alleen dan handmatig, via losse bestandjes en e-mails. Veel functionaliteiten zijn dus juist voor MKB’ers interessant!

 

 

Maak van je muis een olifant

Deze onterechte ‘we zijn te klein’-bescheidenheid moet aan de kant worden gezet. Organisaties binnen het MKB zijn stuk voor stuk organisaties die een grote groei doorgaan. Als het MKB blijft hangen in het nu en kansen laat liggen, heeft het invloed op hun eigen succes. Maak van die muis alvast een olifant en stap af van het idee om een directe kopie te maken van het systeem dat je nu hebt. Door juist vanaf de grondslag professioneel in te richten en goed na te denken over de borging van gegevens, maak jij een systeem dat klaar is voor de toekomst van jouw organisatie.

 

Gerrit van Velsen: ”Het MKB blijft groeien en is klaar voor een volgende stap op het gebied van ERP-software. Ik kan niet wachten om jullie grootse plannen te helpen verwezenlijken.”

Gerrit van Velsen
Directeur Consultancy