AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
19 april 2017

De kansen om te groeien liggen voor het mkb voor het oprapen. Toch lijken veel organisaties deze kansen niet te pakken. De boosdoeners? Drukte, tunnelvisie en onterechte bescheidenheid. Door kritisch te kijken naar bedrijfsprocessen en groots te durven denken, is het mkb klaar voor een volgende stap op het gebied van ERP-software. Dit begint met uiteraard een goede ERP-implementatie.

 

De grootste valkuil die ik tijdens mijn werk tegenkom, is dat mkb’ers de impact van een goede ERP-implementatie onderschatten. Ze nemen te weinig de tijd om kritisch te kijken naar hun eigen processen en durven bij de implementatie van ERP-software niet groots te denken. Dit is zonde, want een toekomstgericht ERP-systeem zorgt nu voor gemak en in de toekomst voor groei. Het is de hoogste tijd dat het mkb haar onnodige bescheidenheid aan de kant zet en groots durft te denken!

 

 

De gevaren van drukte en tunnelvisie

Dat er te weinig tijd wordt genomen om kritisch naar de eigen processen te kijken, heeft met verschillende factoren te maken. Allereerst heeft de gemiddelde mkb’er het druk. De organisatie groeit snel en het werk stapelt zich op. De hoeveelheid werk dat komt kijken bij een implementatie wordt vrijwel altijd onderschat.

 

Naast dat de hoeveelheid werk moeilijk te overzien is, is er nog een grote boosdoener: tunnelvisie. Hoe kleiner de mkb-organisatie, hoe groter de kans op tunnelvisie. Vooral directieleden hebben er last van, waardoor ze niet meer kritisch naar hun eigen bedrijfsprocessen kunnen kijken. Een goede tijdsinschatting en een kritische blik op je eigen organisatie zijn van belang voor een geslaagde optimalisatieslag.

 

 

Opnieuw het te kleine jasje aantrekken

Wat ik vaak tegenkom is dat een organisatie uit haar jasje groeit en inziet dat werken in Excel, Word of een ander klein programma niet meer ideaal is. Deze ondernemingen zitten vaak diep in het werk, hebben het erg druk en zijn daarom vooral op zoek naar een systeem dat ze kan ontlasten. Dit vinden ze in een nieuw ERP-pakket. De grote fout die vervolgens gemaakt wordt, is dat deze organisaties blijven werken in een exacte kopie van hun huidige systeem. En dat is zonde, want de grote optimalisatieslag die de nieuwe software kan brengen blijft daarmee uit.

 

Kleine organisaties zien dat AFAS Profit een groot programma is. Grote organisaties met honderden medewerkers werken er immers ook mee. De mogelijkheden binnen Profit zijn enorm en soms zijn de functies en workflows wat overweldigend. Hierdoor denken mkb’ers vaak: ‘we zijn te klein’ en zien zij niet de voordelen. Deze kleinere organisaties vergeten vaak dat ze ongemerkt al met dezelfde workflows werken. Alleen dan handmatig, via losse bestandjes en e-mails. Veel functionaliteiten zijn dus juist voor mkb’ers interessant!

 

 

Maak van je muis een olifant

Deze onterechte ‘we zijn te klein’-bescheidenheid moet aan de kant worden gezet. Organisaties binnen het mkb zijn stuk voor stuk organisaties die een grote groei doorgaan. Als het mkb blijft hangen in het nu en kansen laat liggen, heeft het invloed op hun eigen succes. Maak van die muis alvast een olifant en stap af van het idee om een directe kopie te maken van het systeem dat je nu gebruikt. Door juist vanaf de grondslag professioneel in te richten en goed na te denken over de borging van gegevens, maak jij een systeem dat klaar is voor de toekomst van jouw organisatie.

 

 

Lezen hoe wij AFAS Profit voor jouw organisatie kunnen inrichten? Vraag onze brochure aan.

 

Gerrit van Velsen - Managing Consultant

Gerrit van Velsen
Directeur Consultancy