AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
20 augustus 2021

MarcMarc Wessels stapte in maart 2020 van zijn baan op een administratiekantoor met klanten in het basisonderwijs over naar een functie als financieel detacheerder bij Optimo. Wie ruim een jaar later op zijn visitekaartje kijkt, ziet dat daar de functie consultant ERP prijkt. ‘Al tijdens mijn eerste klus voor Optimo ontdekte ik dat consultancy misschien wel nóg beter bij me zou passen, toen heb ik de sprong in het diepe gewaagd.’ Ontdek hier Marcs flitsende carrière.

 

Binnen twee maanden aan de slag bij Optimo

‘In maart 2020 ben ik begonnen bij Optimo op de afdeling detachering. In mijn oude werk deed ik al een stukje financieel beheer in AFAS, ook was ik controller dus ik was al bekend met de combinatie financieel en technisch. Toen ik voor de eerste keer eens om me heen ging kijken naar een nieuwe uitdaging kwam ik de vacature bij Optimo tegen, de dag erna zat ik er al een bakje koffie te drinken. Het ging heel snel van ‘het lijkt me een interessante functie’ naar een nieuwe baan waar ik twee maanden later kon beginnen.

 

Een kijkje in de keuken bij andere bedrijven

‘Al in het begin werd Optimo vrij snel genoemd als partij die zich echt hard maakt om een doorstroom naar andere posities te bevorderen, maar dat was toen nog gewoon een van die dingen die je hoort, ik schonk naar niet veel aandacht aan – ik had een leuke nieuwe uitdagende baan in de detachering en de verdere toekomst zou het allemaal wel uitwijzen. Mijn plan was om door deze nieuwe functie binnen de detachering een kijkje in de keuken bij andere bedrijven te nemen en me rustig aan verder te oriënteren.

 

Van software beheer naar software implementatie

‘Tijdens mijn eerste opdracht merkte ik dat ik het heel leuk vond om de link tussen de financiële en de technische kant te leggen. Mijn leidinggevende zag dat en zei ‘je hebt nu geluk dat je een klus hebt waar een stukje techniek om de hoek komt kijken, soms heb je ook minder uitdagende klussen, zou je niet liever consultant willen worden binnen de ERP?’ Toen heb ik eigenlijk vrij snel ja gezegd. Je zou kunnen zeggen dat ik eigenlijk door toeval tijdens die allereerste klus er al achter kwam dat consultancy mij goed zou passen.

 

Leren door AFAS support op kleine incidenten

‘In het begin zat ik nog drie dagen in de week bij die eerste klant en kon ik de andere twee dagen spenderen aan een interne opleiding. Dat was een mooie balans om op een verstandig tempo de dingen aan te leren die ik nodig had om de overstap te maken. In eerste instantie heb ik veel gewerkt op COA (consultancy op afstand). Dat is ons portaal waar klanten kleine incidenten kunnen melden, klusjes van 1 of 2 uur. Door dat te doen kom je direct heel veel in aanraking met verschillende klanten. Je duikt telkens in een nieuwe omgeving, kijkt hoe deze is ingericht en waar ze precies gebruik van maken.

 

Ontwikkelen op je eigen groei en ontwikkeling

‘Binnen die klusjes op de COA kon ik mijn collega’s de hemd van het lijf vragen en kreeg ik veel begeleiding. Langzaamaan word je steeds meer losgelaten en krijg je steeds een beetje meer verantwoordelijkheid. In samenspraak met mijn leidinggevende is die balans tussen leren en meer verantwoordelijkheid steeds aangepast. Zoiets gaat niet via een schema maar puur op je eigen groei en ontwikkeling. Zo heb ik in dat half jaar steeds minder cursussen gedaan en steeds meer opdrachten. Nu ben ik inmiddels volledig consultant ERP.

 

In de praktijk leer je het meest

‘Of iedereen geschikt is voor consultancy? Nee, dat denk ik niet. Je moet niet alleen een financiële achtergrond hebben om je goed te kunnen verplaatsen in de klant, je moet ook feeling hebben voor het technische gedeelte. Dat aspect moet je je echt eigen kunnen maken. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat je sociaal vaardig bent. Dat zijn overigens wel ook vaardigheden die je echt in de praktijk leert. Door te kijken hoe andere collega’s dat doen en dat vervolgens zelf te doen om je weg daarin te vinden leer je het meest.’