AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
23 juni 2021

Data zijn heilig. Betrouwbare feiten, cijfers en andere informatie geven je precies inzicht in waar je staat als organisatie en waar je (mogelijk) naartoe gaat. Met de ontwikkelingen die de dataverzameling doormaakt moeten we in sneltreinvaart meebewegen om de vruchten te blijven plukken. Tegelijkertijd lijken we juist letterlijk achter de feiten aan te hollen om het hoofd te bieden aan alle informatie die beschikbaar is. Betrap je jezelf er weleens op dat je meer bezig bent met het op een rijtje zetten van de juiste informatie dan wat de informatie je nou daadwerkelijk laat zien? Blijf even staan, kijk om je heen en richt je informatievoorziening zodanig in dat je altijd met rust en overzicht écht het inzicht krijgt waar je naar op zoek bent. Optimo kan je hierbij helpen.

 

Oude gouden Excel sheets

Als Controller krijg je in toenemende mate te maken met de dynamiek van informatiemanagement en informatievoorziening. Met het verbreden van de beschikbare data verandert ook de diversiteit aan verzoeken over informatie. De druk op de Controller neemt toe. Om deze stroom van informatie het hoofd te bieden rennen we door, de agenda zit vol en de doorontwikkeling om beter met deze informatie om te gaan wordt op een laag pitje gezet. We kunnen nog wel even door met de oude gouden Excel sheets, toch?

 

Er komt een moment dat de conversie van gegevens naar informatie te complex wordt om het op de oude manier op te lossen. Om besluitprocessen daadwerkelijk optimaal te laten leunen op harde cijfers en feiten, is het zaak dit moment voor te zijn. Met een moderne oplossing als AFAS Profit verbeter je de bedrijfssturing. Lees verder om te ontdekken hoe.

 

Van vuistdikke rapporten naar hands on advies

Data zijn goud waard, maar het op een rijtje zetten van informatie is niet genoeg. Hoe verhoudt deze informatie zich tot elkaar? Waar liggen de pijnpunten of de kansen? AFAS Profit is gemaakt om gegevens gestructureerd te registeren en vanuit een integrale database de samenhang tussen deze gegevens te presenteren in een overzichtelijke rapportage. Het resultaat? Het besluitvormingsproces van je bedrijf wordt versneld en kwalitatief verbeterd.

 

En die tijd dan? Die we niet hebben om stil te staan bij hoe het beter kan? Daar komt Optimo om de hoek kijken. Optimo is jouw zakelijke partner die de mogelijkheden van optimalisatie van zowel de geautomatiseerde informatiesystemen als de (beheer)processen op een rijtje kan zetten. Geen vuistdikke rapporten met bevindingen maar hands on advies door ervaren consultants met een financiële achtergrond die de taal van de Controller spreekt. Een praktische aanpak met een evidence-based advies die oplossingen biedt.

 

Wat doet zo’n consultant dan precies?

Bij Optimo ademen we AFAS. We geloven als geen ander in de kracht van de praktische oplossingen die geboden worden en kennen zowel het systeem als de bedrijfskant op ons duimpje. Een ideale partner dus om op operationeel, tactisch en strategisch niveau stappen te zetten om bijvoorbeeld informatievoorziening met AFAS Profit verder te professionaliseren. Onze consultants zijn dagelijks te vinden op de werkvloer van verschillende organisaties en weten precies wat er speelt in de praktijk. Om onze kennis en ervaringen met jouw organisatie te delen volgen we het onderstaande drie-stappen-plan.

 

Onze werkwijze: het drie-stappen-plan


Stap 1: de stand van zaken in kaart brengen

Onze aanpak is gericht op het optimaliseren van de Planning & Control cyclus en bijbehorende informatiemodellen. Dus net als het beginpunt van besluitvorming binnen een organisatie, beginnen wij met een nulmeting van de behoeftes en bijbehorende data. We beschouwen AFAS Profit als een primaire gegevensbron, zeker – maar niet uitsluitend – in het geval er meerdere informatiestromen lopen waarmee de bedrijfsvoering vastgelegd wordt.

 

Onze consultants zullen, bij opdrachten met enige omvang of op speciaal verzoek, met de klant en stakeholders de informatiebehoefte vaststellen. Op basis daarvan analyseren we de huidige en beschikbare gegevensverzamelingen en stellen we de vraag: zijn deze toereikend?

 

Stap 2: het omvormingsproces

De volgende stap in het proces van informatievoorziening is het samenvoegen en bewerken van de beschikbare gegevens. Deze moeten immers omgevormd worden tot informatie die geschikt is om de stand van zaken te analyseren. Hoewel de gegevens uit de database van AFAS Profit gehaald worden, kunnen branche-specifieke software zoals patiëntenregistratie ook als bron gebruikt worden. Gebruikt je organisatie koppelingen voor financiële gegevens zoals vorderingen of stamgegevens? Geen probleem, ook dit kan geïmporteerd worden in AFAS Profit voor een volledig overzicht.

 

Stap 3: het ontwerpen van informatiemodellen

De belangrijkste stap om data om te zetten in een bruikbare analyse, is het ontwerpen van informatiemodellen. Simpel gezegd: informatie in leesbare vorm presenteren. Of het nu gaat om dashboards, financiële periode rapportages of cashflow overzichten: de consultants van Optimo adviseren bij het ontwerpen en uitwerken van deze modellen altijd vanuit hun eigen financiële achtergrond en kennis van zaken.

 

Volledig naar de eisen en wensen van onze klanten kunnen we deze informatiemodellen uitwerken in Excel-modellen die aan AFAS Profit gekoppeld zijn of kunnen we denken aan Power BI om dashboards te presenteren. De inrichting is succesvol als de medewerkers die er uiteindelijk mee gaan werken hier de kansen en knelpunten uit kunnen aflezen zodat de hele organisatie profiteert van de gedegen besluitvorming.

 

Enthousiast?

Enthousiast geworden over de AFAS oplossing voor informatiemanagement? We delen onze kennis en ervaringen graag met jouw organisatie en kunnen meedenken en adviseren over de realisatie van een betrouwbare, wendbare en schaalbare informatievoorziening.

 

Consultancy bij Optimo biedt veel mogelijkheden om stappen te zetten in verdere professionalisering. Op zoek naar tijdelijke ondersteuning of vaste aanvulling? Ook daar helpen we je graag bij! Kijk hier voor de mogelijkheden.

Cees van der Bent
Managing Consultant