AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
11 juni 2020

Vanaf 1 juli 2020 hebben de partners van pas bevallen vrouwen recht op aanvullend geboorteverlof. Deze regeling zorgt ervoor dat partners extra tijd krijgen om te wennen aan hun nieuwe leven met een baby. Een betere start voor het hele gezin dus! Deze nieuwe wet wordt meegenomen in Profit 15, wat begin juli wordt uitgeleverd. PSA Specialist Desiree Koolen vertelt wat de WIEG inhoudt en hoe je het inricht in AFAS Profit.

 

Allereerst zet ik wat feiten over het basis geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof op een rij.

 

 

Basis geboorteverlof

Sinds 1 januari 2019 kunnen partners al geboorteverlof aanvragen. Dit verlof is echter beperkt tot één werkweek en wordt 100% doorbetaald door de werkgever. Het gaat hier om de uren die overeengekomen zijn in de arbeidsovereenkomst. Een combinatie van bijvoorbeeld ouderschapschapsverlof en onbetaald verlof, heeft geen invloed op de geboorteverlof uren. Het krijgen van een meerling levert tevens niet meer verlofuren op.

 

Dit verlof is wettelijk geregeld binnen de WAZO en kan niet worden geweigerd door de werkgever. Overigens kan voor de bevalling zelf aanspraak gemaakt worden op calamiteitenverlof of kortverzuim verlof.

 

 

Aanvullend geboorteverlof

Per 1 juli 2020 heeft de overheid de regeling ‘aanvullend geboorteverlof’ geïnitieerd. Dit verlof is vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week) en kan door de partner aangevraagd worden bij de werkgever. Tijdens de opname van aanvullend geboorteverlof is de werkgever verplicht 70% loon door te betalen (rekening houdend met het maximale SV loon).

 

 

Wie is de partner?

Iemand wordt wettelijk als partner van de moeder gezien als hij of zij:

  • met haar getrouwd is;
  • haar geregistreerde partner is;
  • ongehuwd met haar samenwoont;
  • haar kind erkent.

 

Voorwaarden voor de WIEG

Voorwaarden die aan deze aanvullende regeling zijn gebonden zijn:

  • kind(eren) geboren op of na 1 juli 2020;
  • aanvullend geboorteverlof moet binnen zes maanden na de geboorte van het kind opgenomen worden;
  • minimaal vier weken voor de aanvang van het verlof dient de aanvraag schriftelijk bij de werkgever te zijn gedaan, met daarbij de volgende gegevens:
    • data van verlofopname;
    • hoeveel weken verlof gewenst is;
    • over hoeveel weken het verlof verspreid wordt. Bijvoorbeeld: in totaal één week (vijf werkdagen) verlof opnemen, maar deze vijf werkdagen over vijf weken uitspreiden.
  • voordat het aanvullende verlof kan worden opgenomen, moet eerst het basis geboorteverlof worden opgenomen.

 

Aanvullend geboorteverlof aanvragen voor de werknemer

De werkgever vraagt de uitkering voor het aanvullend geboorteverlof aan via de Verzuimmelder in het werkgeversportaal of DigiPoort. Dit kan wanneer het kind geboren is. De volgende gegevens van de werknemer zijn nodig:

  • de geboortedatum van het kind;
  • het aantal weken dat de werknemer het verlof wil opnemen (één tot vijf weken);
  • de ingangsdatum;
  • de verklaring dat het standaard geboorteverlof van eenmaal de werkweek reeds is opgenomen;
  • of de uitkering rechtstreeks aan de werknemer betaald moet worden, of aan de werkgever.

 

Geboorteverlof inrichten in AFAS Profit

Hoe zorg je ervoor dat de gevolgen van het aanvullend geboorteverlof geautomatiseerd worden? Op InSite kan een pagina worden ingericht, waarbij de twee verlofopties door de werknemer zelf worden aangevraagd. Afhankelijk van jouw wensen, kun je hier workflows aan koppelen. Stel de pagina zo in, dat de verplichte informatie al wordt ingevuld door de werknemer. Dit scheelt jouw HR-afdeling weer administratieve handelingen!

 

De soorten geboorteverlof hebben vervolgens invloed op de loonbetaling. Door de twee verlofsoorten te integreren met de payroll, worden de saldi en geldigheidsduur meegenomen. Na accordering van de aanvraag via InSite, wordt dit direct toegepast in de payroll. Zo wordt het type verlof en het salaris correct vastgelegd en geautomatiseerd. Heb je hier hulp bij nodig? Onze Payroll Consultants staan voor je klaar!

 

 

De WIEG in Profit 15

Op dit moment is AFAS nog aan het kijken hoe de WIEG standaard geïntegreerd wordt in Profit. Zij zijn hierover in overleg met instanties zoals het UWV. Naar verwachting wordt hiervoor in Profit 15 een nieuwe looninrichting geïntroduceerd. De aankomende Profit cao-update bevat een onderdeel dat bestemd is voor aanvullend geboorteverlof. Om aanvullend geboorteverlof te kunnen gebruiken in je Profit-omgeving is (loon)inrichting nodig. Het precieze hoe en wat is nog niet duidelijk, maar we houden je op de hoogte!

 

Meer weten over de InSite pagina of integratie tussen de WIEG en de payroll? Neem gerust contact met ons op!

 

Desiree Koolen

Desiree Koolen
PSA Specialist