AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
8 september 2023

AFAS heeft een hoop veranderingen en optimalisaties doorgevoerd in Profit 1. Er zijn een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd en de interface is onderhanden genomen en gemoderniseerd. Profit 1 ziet er dus anders uit dan we gewend zijn. Wij zetten de belangrijkste veranderingen en nieuwe functionaliteiten voor je op een rij!

 

Veranderingen in AFAS Profit 1

De volledige interface van Profit is door AFAS gemoderniseerd. Ondanks dat de structuur niet verandert, zijn er wel tabbladen samengevoegd. Waar eerder op alle tabbladen alle mogelijke velden zichtbaar waren, worden nu velden pas zichtbaar als je aangeeft dat dit van toepassing is. Denk bijvoorbeeld aan de interface van het rooster in Profit. 

 

Grote verandering in Profit 1 is Profit Home. Veelbelovend noemt AFAS het “Jouw persoonlijke springplank voor je werkzaamheden”. Naast het homescherm is een zoekfunctie toegevoegd en kun je in- en uitzoomen, hoe mooi is dat! 

 

Ook de 5-schermen loonstrook heeft een update gekregen. Om te beginnen is de naam aangepast naar Salarisverwerking. Ook de indeling van het scherm is overzichtelijker gemaakt. De payroll auditor en de betalingen zijn geplaatst onder een actieknop. Tot slot is er een dropdown-menu toegevoegd, zodat je snel door alle verwerkte perioden van de medewerker kan navigeren.

 

AFAS zou AFAS niet zijn als er ook niet een tal van handigheidjes verwerkt zit in de nieuwe release. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen kopiëren van workflowcondities, zoekfunctie in de managementtool en filters in weergaven. En zoals we gewend zijn heeft AFAS ook een aantal foutmeldingen opgelost. Ook die soms ogenschijnlijk kleine optimalisaties staan in de releasenotes genoemd.

 

Nieuwe functionaliteiten in AFAS Profit 1

Naast al het gebruikersgemak zijn er natuurlijk ook nieuwe functionaliteiten te melden. Zo kun je bij functie-, rooster en salariswijziging voorkeurswaarden opgeven en zijn alle verlofpotjes in de AFAS Pocket app zichtbaar. Binnen de projectenmodule is onderhanden werk op basis van voortgangspercentage grondig aangepakt. Dit met in acht nemen van nieuwe regels omtrent het boeken hiervan. In de financiële module is het meesturen van facturen bij aanmaningen een welkome toevoeging. 

 

Ook zijn er in Profit 1 een aantal wensen gerealiseerd die al lange tijd op het lijstje stonden. Het is nu mogelijk om de uiterste boekingsdatum toe te voegen aan de verlofoverzichten. Bij het uit dienst melden kan nu het gebruik van de auto van de medewerker direct worden beëindigd.

 

Binnen werving en selectie wordt ook flink aan de weg getimmerd met nieuwe functionaliteiten als de mogelijkheden voor automatching bij sollicitanten, de uitbreiding van de sollicitant stamkaart. Verandering met grote potentie is de mogelijkheid om het opvragen van aanvullende gegevens te starten vanuit de workflow. Dit betekent dat het opvragen van aanvullende gegevens geautomatiseerd kan verlopen.

 

Optimalisaties voor de flexbranche 

AFAS heeft ook een aantal optimalisaties doorgevoerd voor organisaties met een flex licentie. Door toevoeging van de tariefsoort ‘Basistarief’ in de prijsafspraak, kun je nu de verhoudingen tussen het verlonings- en verkooptarief gelijkhouden. Dit stel je in met het veld ‘Basistarief’ in de kop van de prijsafspraak, in combinatie met het al bestaande veld ‘Afwijkend percentage verkooptarief’. Dit is handig bij het doorberekenen van bijvoorbeeld 120% overuren aan de klant. 

 

Nacalculatieregels die zijn geboekt maar nog niet als declaratie zijn ingediend, worden niet langer vergeten door toepassing van de geplande taak ‘Declaraties indienen’. Profit controleert hierop tot en met de zondag van de vorige week en dient de nacalculatieregels alsnog voor je in.

 

Profit 1 biedt daarnaast nu ook de mogelijkheid om vanuit ‘Projecten – Overzicht Nacalculatie’ direct door te klikken naar de verwante onderliggende gegevens zoals Medewerker, Verkooprelatie, Plaatsing, Klantovereenkomst (middels project) en uiteraard de declaratie. Al het nodige vanuit één punt direct beschikbaar dus.

 

Optimaal gebruik maken van AFAS Profit 1

Is je nieuwsgierigheid gewekt en wil je niet langer wachten om al het moois te testen, vraag dan een Accept-omgeving aan. Dan kun je voordat jouw productieomgeving overgaat naar Profit 1 alvast kennismaken met Profit 1. Bereid je goed voor: Profit 1 is echt anders dan je gewend bent!

Onze consultants en HR specialisten helpen je graag bij het onder de knie krijgen van Profit 1 en het in gebruik nemen van nieuwe functionaliteiten! Neem contact met ons op, onze experts helpen je graag verder.