AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
28 april 2020

Als gevolg van de coronacrisis is een tegemoetkoming binnen de werkkostenregeling geïntroduceerd: in 2020 mag 3% worden toegepast voor vergoedingen, tot een fiscale loonsom van €400.000. Is de loonsom hoger, dan pas je over het meerdere 1,2% toe om de vrije ruimte te berekenen. PSA Specialist Desiree vertelt wat dit precies betekent voor jouw organisatie!

 

 

Vrije ruimte stijgt

Tot een fiscale loonsom van €400.000 mag dit jaar 3% worden toegepast voor vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan medewerkers. Dit is een stijging van 1,3% ten opzichte van het eerder afgegeven percentage.

 

Overzicht van vrije ruimte

Wat kun jij hiermee als organisatie? Wees je er allereerst van bewust dat de vrije ruimte in het WKR-budget een waarde op papier is, en geen zak geld die beschikbaar wordt gesteld. Om inzicht te krijgen in wat de verhoging opbrengt, is het belangrijk om eerst te bepalen welke regelingen al uit de vrije ruimte worden geput volgens de basisarbeidsvoorwaarden.

 

 

Extra vergoeding voor medewerkers

Vanuit deze verhoging kun je overwegen om je medewerkers een extraatje te geven. We hebben gezien dat veel organisaties gedurende het paasweekend hun medewerkers hebben verrast met attenties. Vooropgesteld dat er voldoende liquide middelen zijn, en je (nog) iets wil doen om je medewerkers te extra waarderen in deze crisistijd, kan dit het moment zijn! Met een bedrag van maximaal €5.200 is de vrije ruimte opgehoogd, tot €12.000 bij een fiscale loonsom van €400.000.

 

Waar zou je aan kunnen denken? Als jouw medewerkers vanuit huis moeten werken, zou je een (eenmalige) thuiswerkvergoeding kunnen geven. De kachel zal meer branden en de koffie en thee komt uit de huishoud-pot in plaats van het apparaat op kantoor. Of wat dacht je van een cadeaubon die jouw medewerkers naar eigen inzicht kunnen besteden?   

 

Let op: is jouw fiscale loonsom hoger dan €400.000? Zorg er dan voor dat je over de loonsom boven dit bedrag 1,2%  toepast.

 

 

WKR in AFAS Profit

Optimo kan jou ondersteunen en adviseren bij het vaststellen van de vrije ruimte van 2020. Wij kunnen AFAS Profit dusdanig inrichten dat vanuit de module Payroll en Financieel (mits in gebruik) de bewaking van de vrije ruimte geautomatiseerd wordt. Is de WKR nog steeds een lastig verhaal voor jou? Informeer dan bij ons voor inhoudelijk advies en screening op je arbeidsvoorwaarden via ons contactformulier!

 

Desiree Koolen

Desiree Koolen
PSA Specialist