AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
14 maart 2023

We vinden het belangrijk om je up-to-date te houden over wijzigingen rondom aangiften en hoe je deze het beste kan implementeren in AFAS. Want ben jij klaar voor de eerste UBD-aangifte (Uitbetaalde bedragen aan derden) vanaf januari 2023? Vanaf 2022 is de IB47 aangifteplicht gewijzigd in de UBD-aangifte. Dit betekent dat er in januari 2023 aangifte gedaan moet worden over geheel 2022. Heb je hier nog niet bij stil gestaan, dan is dit het moment om hier aandacht aan te besteden. Lees in deze blog waar je op moeten letten bij de UBD-aangifte in AFAS.

 

Wat is de UBD-aangifte?

De belastingdienst wil graag weten welke bedragen of beloningen jouw organisatie heeft uitbetaald/vergoed aan particulieren die niet bij jouw organisatie in dienst zijn. Hierbij kun je denken aan een vergoeding als gastspreker of (tuin)onderhoud waarvoor je geen factuur krijgt. De vergoeding voor een vrijwilliger is hiervan uitgesloten.

 

UBD-aangifte in AFAS

Om de UBD-aangifte te kunnen versturen vanuit AFAS is het belangrijk om van deze personen een aantal gegevens te verzamelen, zoals NAW gegevens en in sommige gevallen het BSN nummer. 

 

Naast het verzamelen van de benodigde gegevens kun je op de stamgegevens van de crediteur aangeven of er sprake is van uitbetaalde bedragen aan derden. Wanneer hier sprake van is zullen de uitbetaalde bedragen meegenomen worden in de UBD-aangifte. 

Met de komst van Profit 22 is het mogelijk om ook deze aangifte te versturen vanuit AFAS. 

 

Bekijk hier de informatiepagina van AFAS over de UBD-aangifte. 

 

Meer weten over de UBD-aangifte in AFAS?

Wil je graag optimaal gebruik maken van de mogelijkheden om straks de UBD-aangifte te versturen vanuit AFAS?  De vakkundige consultants van Optimo ondersteunen je bij de inrichting. Zowel op locatie, als vanaf een afstand, zorgen zij voor de beste implementatie van processen in AFAS. Neem hier contact met ons op, we helpen je graag verder.