AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
17 januari 2024

Dit is de tweede blog in een reeks waarin we ingaan op de wijzigingen die de overgang naar Profit 2 met zich meebrengt. In het eerste deel zijn we ingegaan op de werkgebonden personenmobiliteit, een belangrijke wijziging. In deze blog gaan we in op een aantal andere interessante aanpassingen.

 

Wijzigingen in gebruik Profit 2

Met de overgang naar Profit 2 zijn weer enkele mooie functionaliteiten gewijzigd in de AFAS Pocket app, waardoor je nog makkelijker jouw HR kunt regelen. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben, de specialisten van Optimo helpen je graag verder!

 

Verlofsaldi in AFAS Pocket

Een wijziging die ideaal is voor jouw collega’s, maar ook voor HR-specialisten: het wordt mogelijk om meerdere verlofpotjes te tonen in AFAS Pocket. Waar je eerst gebonden was aan het tonen van één specifiek type verlof, is dat niet meer nodig. Nu bepaal je zelf met een filter welke typen verlof (en dus welke potjes) getoond worden. Deze functionaliteit maakt de Pocket app nog gebruiksvriendelijker: iedereen ziet in een oogopslag hoe het staat met verlofsaldi. 

 

Loggen van dossieritems op basis van het HRM-profiel

Ook op het gebied van het loggen van dossieritems op basis van HRM-profielen heeft een wijziging plaatsgevonden. Als je op basis van een HRM-profiel een dossieritem aanmaakt, wordt tegenwoordig ook gelogd welk profiel hiervoor wordt gebruikt. Hiervoor is in de gegevensverzamelingen van dossieritems het functieveld Aangemaakt met profiel beschikbaar. In dit functieveld staat de naam van het profiel. Hierdoor wordt het voor HR en applicatiebeheerders een stuk gemakkelijker om te achterhalen op basis waarvan dossierstukken zijn aangemaakt. Dit vergroot de transparantie en het overzicht in het proces.

 

Wettelijke updates

AFAS noemde de update naar Profit 2 de wettelijke update van eind 2023. Dit zien we inderdaad terug in Profit 2. Er zijn enkele wijzigingen van toepassing op de salarisverwerking vanaf 2024. Wij sommen nog eens een aantal van de belangrijkste wijzigingen op waar jouw organisatie mee aan de slag moet.

 

Wijzigingen in het minimumloon

Het wettelijk minimumloon per uur stijgt. Vanaf 2024 kent de wet alleen nog een minimumloon per uur. Dit is op basis van een 36-urige werkweek. Het minimumloon voor 21 jaar en ouder is € 13,27 per uur sinds 1 januari. 

 

Voor verschillende minimum maandlonen kom je op de volgende maandsalarissen uit:

  • 36 uur: € 2.086,05
  • 38 uur: € 2.201,94
  • 40 uur: € 2.317,83

 

Meer informatie hierover vind je op de site van de Rijksoverheid.

 

Wijzigingen in de 30%-regeling

De belangrijkste wijziging in de 30% regeling (ook bekend als de expatregeling) is dat deze per 01-01-2024 is versoberd. Er vindt een afbouw plaats waarbij er eerst 30% belastingvoordeel mag worden toegepast over 20 maanden. Daarna 20 maanden 20% en de laatste 20 maanden nog maar 10%.

Daarnaast is er per 1 januari 2024 ook sprake van een aftopping op de WNT-norm.

 

Is deze regeling relevant voor jouw collega’s en organisatie? Kijk op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie.

 

De minimumpensioenleeftijd daalt

De minimumpensioenleeftijd wordt verlaagd van 21 naar 18 jaar oud, dit volgt uit de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Met de overgang naar Profit 2 zal dit, waar het van toepassing is, worden doorgevoerd in de betreffende Profit CAO’s.

 

Onze specialisten helpen je verder!

Heb je vragen over de wijzigingen in Profit 2, loop je ergens tegenaan of kan jouw organisatie hulp gebruiken bij het inrichten van jouw AFAS omgeving? Neem snel contact met ons op en onze specialisten helpen je graag verder!