AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
8 november 2021

‘If you do what you love, you’ll never work a day in your life’. Een dag waarvan je bij het opstaan denkt: ‘yes!’ komt vaak genoeg voor bij Optimo! Donderdag 14 oktober was voor het HR Consultancy Team precies zo’n moment, het was namelijk weer tijd voor onze periodieke kennisdag. Een dag die we, je raadt het al, besteden aan het ontwikkelen van onze kennis en vaardigheden: kennis van de software van AFAS en vaardigheden op het gebied van zogeheten softskills. We nemen je mee in het verloop van deze topdag.

 

Een goed begin is het halve werk…

Rond 8.45 uur is het opleidingslokaal volgestroomd met popelende collega’s van het HR Consultancy Team. Om de verjaardag van twee collega’s te vieren beginnen we de dag met gebak: een goed begin is het halve werk. Dan nemen we het programma van de dag door. De ochtend staat in het teken van softskills en de middag gaan we besteden aan het nog beter ontdekken van de software. De casussen voor de softskills zijn in de weken voorafgaand aan de kennisdag verzameld onder de collega’s, samen met de vraag wat hij/zij wil leren op deze kennisdag. Zo is er voor iedereen een individueel programma ontwikkeld waar deze onderdelen aan bod komen.

 

Softskills ontwikkelen met voorbeelden uit de praktijk

In de ochtend is het softskills-programma onderverdeeld in 3 categorieën: time-management en dagplanning, omgang met ontevreden klanten en communicatie met klanten en collega’s. Op basis van deze onderwerpen gaan we in sub-groepjes uiteen. In dit groepje maak je individueel een analyse van de casus die je hebt ingebracht: je brengt in kaart wat er gebeurde in de situatie (wat deed je zelf, wat deed de ander?) en je beschrijft je knelpunt. Samen breng je vervolgens in kaart wat er goed ging, wat er beter kon, wat je de volgende keer beter niet kunt doen en wat je je collega’s mee wilt geven uit de casus. Niet alleen een mooi leermoment voor jezelf met voorbeelden uit de praktijk, maar ook een kans om de verbinding aan te gaan met collega’s! Door te reflecteren, evalueren en delen ontstaat er echt een gevoel van saamhorigheid en voel je je oprecht onderdeel van een (fijn) team.

 

Rollenspel om klanten nóg beter van dienst te zijn

Vervolgens stond er een rollenspel op het programma dat gerelateerd was aan het overkoepelende hoofdonderwerp van je eigen groepje. In dit rollenspel nemen we om beurten de rol in van de consultant en van de klant/collega. Het doel? Hands-on oefenen met precies datgeen wat we vlak hiervoor geleerd hebben. Theorie is een ding, praktijk een heel ander. In dit onderdeel hebben we fantastische rollenspellen gezien, het moeilijk gehad, gelachen, feedback gegeven en samen gewerkt aan oplossingen. Na deze intensieve ochtend hadden we de break en de team-lunch ook wel echt verdiend!

 

De kennis van AFAS software verdiepen

Na de gezellige lunch was het tijd voor een technischer gedeelte, de software. Zo ging een collega aan de slag met het goed doorgronden van het ouderschapsverlof, een ander ging aan de slag met het Individueel Keuzebudget, de volgende met complexe rapporten of Wet Verbetering Poortwachter en een aantal anderen focusten zich op werving & selectie. Zo had ieder zijn/haar eigen leerdoelen maar konden ze ook gebruik maken van de kennis en ervaring van collega’s die ook aanwezig waren. Dit creëerde een mooie uitwisseling van kennis en ervaringen.

 

Leerzame kennisdag voor het hele HR Consultancy Team

De tijd vloog voorbij en voor we het wisten was het tijd voor de evaluatie en het afsluitende drankje. Met trots kunnen we terugkijken op een leerzame kennisdag waarin we hard gewerkt en hard gelachen hebben en ieder naar huis is gegaan met een nieuwe dosis kennis en tools. Op naar nog meer van dit soort dagen, want die geven ons toch echt dat ‘yes!’ gevoel!

 

Ben jij ook graag bezig met de software van AFAS maar mis je de kennisontwikkeling en het sparren met collega’s? Je bent van harte welkom bij Optimo!