AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
24 september 2019

Omdat goede AFAS Payroll Consultants moeilijk te vinden zijn, dacht Tim: waarom leid ik ze niet zelf op? Met die gedachtegang én zijn eigen ervaring ontwikkelde Tim een AFAS payroll traineeship voor jongeren die snel leren en goed zijn in wiskunde. Hij vertelt je alles over het hoe, wat en waarom!

 

 

Zeldzame combinatie

Laat ik met de deur in huis vallen: goede AFAS Payroll Consultants zijn schaars. Weinig mensen hebben verstand van loonadministratie, Excel, AFAS software én de inrichting hiervan. Tevens bestaat er geen goede opleiding voor looninrichting in AFAS. Er is wel een cursus die uitleg geeft, maar daarmee kun je nog lang niet inrichten. Als niemand een goede opleiding biedt, blijft het moeilijk om goede mensen te vinden. Daarom besloot ik ze zelf op te leiden.

 

 

Traineeship als start van carrière

Tien jaar geleden zat ik in dezelfde situatie als de jonge mensen die ik nu zoek. Misschien herken jij jezelf of iemand anders hierin: ik had nog geen werkervaring, alleen een vwo-diploma. Ik hoefde niet per se veel geld te verdienen, ik wilde gewoon iets vinden wat mij goed lag. Ik wist dat ik goed was in cijfers, Excel en wiskunde.

 

Ik ging een traineeship volgen bij een salariskantoor. Ik werd opgeleid als salarisadministrateur en werkte als backoffice-medewerker op de afdeling salarisadministratie. Ik klopte vooral gegevens in en deed ondertussen salariskennis op. Op de gok stapte ik in dit traject, wat later de start van mijn carrière bleek te zijn!

 

 

Interne opleiding

Mijn vervolgstap was Optimo. Ik werd assistent-salarisadministrateur op de afdeling Outsourcing. Daar voerde ik simpele mutaties in en ik verzorgde de salarisadministratie voor kleine klanten. Ik merkte dat ik herhaaldelijke werkzaamheden niet leuk vond en probeerde dit te automatiseren. En dat lukte!

 

Omdat de technische inrichting van AFAS me goed lag, maakte ik de overstap naar Consultancy. Ondertussen leidde ik collega’s op van andere consultancyafdelingen, zoals Esther en Thijs. Die hebben de overstap gemaakt van HRM Consultant naar Payroll Consultant. Een groot deel van mijn team is dus intern opgeleid. Ook zij hebben kenmerken van de jongeren die ik zoek: ze zijn slim, leren snel én hebben de drive om kansen aan te grijpen.

 

 

Opdrachten uit de praktijk

Ik heb een traineeship portal ontwikkeld in InSite, waar alle cursussen en opdrachten staan. Ook heb ik een testomgeving ontwikkeld om te oefenen met bijvoorbeeld looncomponenten bouwen. Doordat mijn team en ik onze werkwijzen gestructureerd vastleggen, hebben we een verzameling van duizenden componenten. Zo kun jij als trainee spieken hoe zo’n component en de bijhorende formule eruit zien, om deze toe te passen op de oefenopdrachten.

 

De opdrachten zijn gebaseerd op vraagstukken die vaak voorkomen bij klanten. Dit zijn echte inrichtingsklussen die wel een paar dagen kunnen duren. Alle valkuilen waar ik ooit ben ingetrapt, zitten erin. Vanuit onze payrollscan zie ik wat consultants die deze opleiding níet gehad hebben, verkeerd doen. Ik wil voorkomen dat jij dezelfde fouten gaat maken!

 

 

Doorgroeien tot consultant

Na één maand AFAS cursussen volgen en een halfjaar allerlei opdrachten maken, ga je onze consultants ondersteunen bij opdrachten. Het is dan tijd om te laten zien wat je hebt geleerd! Dit doen we net zo lang tot je de eerste opdrachten zelfstandig kunt oppakken. Wanneer je dat onder de knie hebt, word je Junior Consultant.

 

In totaal duurt het payroll traineeship ongeveer een jaar. Hoe sneller je leert, hoe sneller je doorgroeit en meer gaat verdienen. Je kan ver komen: Medior Consultant, Senior Consultant, of zelfs Managing Consultant. Het is aan jou!

 

 

Wil je meer weten over het payroll traineeship van Optimo? Bekijk de vacatures of stel mij een vraag via het contact formulier. Wie weet tot snel!

 

Tim van der Esch

Tim van der Esch
Managing Consultant