AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
21 augustus 2017

Accountmanager bij Optimo, dat is volgens Vincent Schoonbeek het mooiste beroep dat er is! Als Accountmanager gaat Vincent met veel plezier langs bij verschillende type organisaties in Nederland. Hier mag hij meedenken en adviseren hoe zij processen kunnen optimaliseren met behulp van slimme automatisering. 

 

Jij bent accountmanager, maar begon als afstudeerstagiair. Hoe kwam je aan je afstudeerplek?

“Ik werkte al drie jaar bij AFAS. Ik ben daar begonnen als meewerkstagiair en ben gebleven voor drie tot vier dagen in de week. Mijn studie (Commerciële Economie) deed ik er een beetje bij. Maar toen kwam toch het moment dat ik mijn scriptie moest schrijven. Van school mocht dat niet bij AFAS. ‘Als je drie jaar ergens werkt, ben je minder objectief.’ Ik ben via-via terechtgekomen bij Optimo. De organisatie leek toen in de verste verte niet op hoe het nu is. Op een kantoordag zaten we aan één tafel en onze eerste brochure heb ik zelf in elkaar geknutseld.”

 

En je bent gebleven!

“Ja, halverwege mijn scriptie werd mij een baan aangeboden bij Optimo. Ik heb eerst even naar andere organisaties gekeken. Maar ik wilde graag binnen de AFAS-wereld blijven, daar had ik immers al veel kennis van én een netwerk. De sfeer binnen Optimo is informeel en de organisatie is jong en dynamisch. Dat zijn de redenen waarom ik voor Optimo heb gekozen.”

 

Wat wilde je vroeger worden?

“Ik heb verschillende fases gehad. Toen ik écht jong was wilde ik vuilnisman worden. Ik vond het schitterend dat ze achterop die vrachtwagen stonden. Dat vond ik zelfs zo mooi, dat ik in de zomervakantie vroeg opstond om ’s ochtends te helpen om de kliko naar de vuilniswagen te rijden. Ik heb nog eens een brief geschreven naar de afvalverwerker of ik een dagje mee mocht lopen. Nooit wat van gehoord… En toen ik een jaar of zestien was wilde ik presentator worden.”

 

Van een spelshow?

“Ja bijvoorbeeld! Dat is ontstaan door een festival waar ik meehielp in de organisatie. In het jaar 2009 heb ik daar het middagprogramma mogen presenteren. Er hadden zich allemaal regiobands aangemeld en ik mocht bepalen wie er mocht optreden. Dat praatte ik aan elkaar. Super vet! Uiteindelijk heb ik dat idee toch weer laten varen. Toen wilde ik marketeer worden in de gamewereld. Dat leek mij tof: misschien mocht ik wel gamen óp mijn werk. Uiteindelijk ben ik via mijn stage bij AFAS de sales ingerold en dat sprak mij meteen aan. De binnendienst vond ik leuk, maar de buitendienst al helemaal. Telkens leer je nieuwe mensen kennen en is het jouw werk om ze over te halen. Het is iedere keer dus een soort date!”

 

Klinkt alsof je veel plezier hebt in je werk.

“Klopt. Plezier moet overheersen op en in je werk. Dat komt grotendeels door je collega’s. Dat is voor mij dan ook het belangrijkst. Al heb je nog zulk leuk werk, als je collega’s niet tof zijn, houdt het op. Veel humor staat dus voorop.”

 

Welke eigenschappen zie je nog meer terug bij jou en jouw Optimo collega’s?

“Flexibiliteit en gedrevenheid. Gedrevenheid lukt heus niet iedere dag. Iedereen heeft wel eens zo’n dag dat je denkt ‘zoek het uit!’. Maar negen van de tien keer ben je aan het strijden voor je werk. Iedereen bij Optimo wil zijn werk goed doen voor de organisatie, collega’s helpen en de klanten tot dienst zijn.”