AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
21 augustus 2018

Er is geen enkel bedrijf dat niet te maken heeft met de gevolgen van automatisering. In iedere functie – of je nu dagelijks achter je bureau zit of met je handen werkt – kom je in aanraking met slimme software. De kapper houdt er de afspraken in bij, de vrachtwagenchauffeur weet waar hij de lading moet leveren, de docent helpt studenten door een online toets. Dit is niet anders voor de salarisadministrateurs; zij zullen daarom meer tijd gaan besteden aan advies.

 

 

Verdwijnt het beroep salarisadministrateur?

Geautomatiseerd werken is efficiënter voor een bedrijf en daardoor kan het aantal fte afnemen, bijvoorbeeld in een fabriek. Bij een vak als loonadministratie kan een systeem wel het vele papierwerk overnemen, maar het blijft relevant om kennis in huis te hebben. Collega’s hebben bijvoorbeeld behoefte aan een vraagbaak, het management zit te springen om advies en hoewel software heel intelligent is, moeten sommige werkzaamheden toch echt uitgevoerd worden door mensen. Gegevens wandelen immers niet zomaar het systeem in en informatie moet worden geanalyseerd. Er is behoefte aan een Salaris Specialist, iemand die alle ins en outs van het salarisvak weet én de adviesrol oppakt.

 

 

Advies van een Salaris Specialist

De e-mailhandtekening van de salarisadministrateur kan dus worden gewijzigd naar Salaris Specialist. Een interessante rol waar het ‘laagje stof’ allang vanaf is geveegd en waarbij de stapels mappen en dossiers plaatsmaken voor MSS (Manager Self Service) en ESS (Employee Self Service). Hierdoor komen taken en verantwoordelijkheden bij de medewerkers en de werkgever te liggen, veranderen administratieve taken in gestroomlijnde automatische processen en krijgt de Salaris Specialist ruimte voor zijn of haar adviesrol.

 

 

Communicatie is de sleutel

Voor deze rol zijn communicatieve vaardigheden nodig zodat de Salaris Specialist eenvoudig kan worden benaderd door de medewerkers. Daarnaast is een proactieve houding belangrijk om zelf verbanden te leggen en adviezen uit te delen. Van de Salaris Specialist wordt verwacht dat hij of zij meedenkt in het belang van zowel de werkgever als de medewerkers en overtuigend kan communiceren.

 

 

Externe specialist voor advies

Voor sommige bedrijven is het na een automatiseringsslag rendabel om een Salaris Specialist in huis te houden. Voor andere bedrijven kan het gunstiger zijn om een externe payroll specialist de salarisadministratie te laten verzorgen – outsourcing dus. Optimo heeft een flinke dosis kennis in huis om de verloning tot in de puntjes te verzorgen. Je kunt onze Salaris Specialisten van team Outsourcing daarnaast raadplegen bij vraagstukken en om advies vragen.

 

Er is ook nog een middenweg: detachering. In dit geval komt bijvoorbeeld één keer per week een externe Salaris Specialist bij jou op kantoor voor vragen, mutaties, de verloning en analyses.

 

 

Wat heeft jouw voorkeur? Wil je met ons sparren, neem dan gerust contact op.

 

Sylvia Alberts

Sylvia Alberts
Manager Outsourcing