AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
18 oktober 2021

Op het moment van schrijven staan er meer dan 1500 vacatures op LinkedIn en Indeed waar AFAS-kennis een pre is. Daarnaast geeft bijna een kwart van de Nederlandse ondernemers aan dat een tekort aan personeel een belemmering is voor de dienstverlening die zij willen leveren. Ook ik zie dit personeelstekort steeds vaker ontstaan binnen de backoffice van organisaties. Vanuit onze expertise en de behoefte op de arbeidsmarkt heb ik een potentiële oplossing voor het ‘vinden’ van deze ideale kandidaat.

 

De ideale kandidaat

Met zoveel openstaande vacatures rijst de vraag: bestaan er wel genoeg vakmensen om de backoffice draaiende te houden? Salarisadministrateurs zijn er vooralsnog genoeg. Maar de echte specialisten? Die worden steeds lastiger te vinden – en binnen te halen. Iedereen is op zoek naar die ene proactieve, accurate en vakinhoudelijke specialist. Graag ook nog iemand die een verbinder kan zijn tussen afdelingen en die een neus heeft voor het doorontwikkelen van processen. Deze ideale kandidaten liggen niet voor het oprapen, maar vergis je niet; de potentie is in overvloed aanwezig.

 

Opleiden, opleiden, opleiden

Binnen Optimo helpen wij dagelijks organisaties backoffice processen in AFAS te optimaliseren en ondersteunen. Ook wij merkten dat de groeiende vraag naar specialisten bijna niet bij te benen was. Ons antwoord op dat probleem? Intern opleiden! Onze zoektocht naar specialisten in de dop zorgden ervoor dat we meerdere trainees hebben kunnen aannemen die de eerste paar maanden volledig intern werden opgeleid. Na twee maanden gestructureerd leren konden de meeste trainees al mee gaan lopen met een ervaren Salaris Specialist om ‘on the ground’ ervaring op te doen.

 

Via detachering naar je eigen specialist

Ik hoor je denken: ‘Dat is makkelijker gezegd dan gedaan’. Organisaties die geen mogelijkheden hebben om zelf op te leiden, maar wel dringend ondersteuning nodig hebben, kiezen vaak voor inhuur via detachering onder het mom dat de zoektocht naar de eigen specialist rustig voortgezet kan worden. Maar die ideale kandidaten liggen ook in de nabije toekomst niet voor het oprapen. Vanuit mijn visie is detachering veel meer dan een tijdelijke oplossing voor continuïteit op de afdeling, het zou ook het kennisniveau binnen de organisatie moeten verhogen. Hoe mooi zou het zijn als onze gedetacheerde vakspecialist zijn/haar kennis kan overdragen aan jullie specialist in de dop?

 

Benieuwd hoe andere organisaties met ons hun eigen specialisten opleiden? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.