Geplaatst op 28 september 2016

De rol van de salarisadministrateur gaat op de schop. De functie zal in de toekomst veel interactiever worden, omdat klantrelaties meegenomen worden in het payrollproces. Waar voorheen de mutaties nog handmatig werden ingevoerd, verloopt dit proces steeds meer geautomatiseerd via de e-HRM softwaresystemen. Voor het inrichten van de software is veel specifieke kennis nodig. Daarom kiezen veel organisaties ervoor om dit proces uit te besteden. Zodat zij zeker weten dat het in goede handen is, waardoor zij worden ontzorgd en het afbreukrisico afneemt.

 

Stellig advies

Voor de salarisspecialist verandert er een hoop. Salarisadministratie wordt veelzijdiger, omdat zij complexere taken op zich nemen en op de hoogte moeten zijn van de laatste fiscale wijzigingen in de wet- en regelgeving. In tegenstelling tot de traditionele adviseur, die een advies beschouwt als een opsomming van mogelijkheden. Ziet Optimo de waarde van haar advies bij voorkeur terug in de sturing die daarvan uit moet gaan. Deze sturing uit zich in de vorm van een stellig advies. Hierbij wordt gekeken naar de actuele situatie, maar ook naar de optimale uitgangspositie voor in de toekomst.

 

De salaris specialisten krijgen hierdoor een adviserende rol en zullen optreden als sparringpartner. Door dichtbij de klant te staan, is de toekomstige salarisadministrateur zeer communicatief en hebben zij een proactieve houding richting hun klantrelatie. Dit doen zij door te laten zien welke mogelijkheden het salarisadministratieproces biedt en op welke wijze dit proces op een efficiënte manier is in te richten.

 

Het proces

Om tot een optimaal payrollproces te komen, is het advies om te starten met een salarisadministratiescan. Deze scan controleert de wet- en regelgeving, arbeidsvoorwaarden en de eigen gemaakte looncomponenten. Vooral bij de eigen gemaakte looncomponenten kunnen de salarisadministrateurs hun adviserende rol toepassen. Door het systeem zo efficiënt mogelijk in te richten, vallen administratieve lasten weg.

De volgende stap is de uitbesteding van salarisadministratie. Waarin de organisatie kan kiezen of zij het totale proces of een deel daarvan uitbesteedt. Het gehele proces bestaat uit een opstartfase, voorcontrole, salarisverwerking en een eindcontrole. Begeleid door de adviserende salarisadministrateur.

 

Het Individueel Keuzebudget

Een van de meest complexe taken is het Individueel Keuzebudget (IKB). Dit neemt een grote toevlucht in de komende jaren. Waardoor er een leuke uitdaging ontstaat voor de salarisspecialisten. Het IKB houdt in dat elke medewerker maandelijks het salaris flexibel kan inzetten voor de door hen gestelde doelen. Met het IKB wordt het gemakkelijker om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften van medewerkers. De werknemer kan het IKB besteden aan extra vakantiedagen, maar ook gebruiken ter voorbereiding op zijn of haar pensioen. Andere mogelijkheden zijn om extra pensioen in te kopen, onbelaste opleiding/training te volgen of om een fiets van de zaak aan te schaffen. Een salarisspecialist ondersteunt de medewerkers met deze flexibele regeling, treedt op als sparringpartner en bekijkt wat het meest rendabel voor hen is.

 

Sylvia Alberts
Manager Payroll & HR Services