AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
25 juni 2020

25Tijdens de AFAS Open 2020 werden nieuwe functionaliteiten gepresenteerd die we mogen verwachten van Profit 15. Thijs Kruimink, AFAS Consultant bij Optimo, heeft de belangrijkste onderwerpen voor de module Payroll eruit gepikt! Na het lezen van deze blog kun je zelf gericht aan de slag gaan, of een afspraak maken met de AFAS Consultants van Optimo om het samen op te pakken.

 

1. Filter op standenregister

Het standenregister is een handig hulpmiddel om diverse controles te doen in je salarisadministratie. Met het standenregister kun je namelijk berekende looncomponenten van meerdere perioden met elkaar vergelijken, en zo verschillen in kaart brengen.

 

Bij grotere organisaties neemt het genereren van het standenregister soms veel tijd in beslag, omdat er veel looncomponenten worden getoond. Vanaf Profit 15 is het mogelijk om bij het aanroepen van het standenregister een filter in te stellen met de looncomponenten die je wilt meenemen. Op deze manier kan je een gerichte controle uitvoeren, en zal het standenregister sneller worden gegenereerd. Daarnaast kan je deze filters opslaan als standaardfilter, zodat je ze in de toekomst eenvoudig opnieuw kan gebruiken.

 

 

2. Correctieperiode dichtzetten

Vanaf Profit 15 is het mogelijk om een correctieperiode in je salarisverwerking dicht te zetten. Deze functionaliteit bestond al voor een reguliere salarisverwerkingsperiode. Het dichtzetten van een salarisverwerkingsperiode zorgt ervoor dat de resultaten van je loonverwerking niet meer veranderen, je bepaalt zelf welke mutaties je wel en niet wilt meenemen in je salarisverwerking.

 

Bij een correctieperiode was het dichtzetten nog niet mogelijk. Indien je bijvoorbeeld één medewerker moest corrigeren vanwege een foute salarisverwerking, dan was je genoodzaakt om álle medewerkers te verwerken met als consequentie dat eventuele mutaties ongewenst werden meegenomen. Vanaf Profit 15 kan je door het dichtzetten van de correctieperiode zelf bepalen welke mutaties je hierin meeneemt.

 

 

3. Inzicht in de loonberekening

De loonberekening is een complexe berekening van vele looncomponenten. Deze zijn vaak opgebouwd met ingewikkelde formules, en zijn afhankelijk van bijvoorbeeld grondslagen en stamgegevens die zijn vastgelegd bij de medewerker. Het kan daarom erg lastig zijn om te achterhalen hoe de berekening van een looncomponent op de loonstrook van een medewerker tot stand is gekomen.

 

Vanaf Profit 15 is er meer inzicht in de loonberekening mogelijk. Je kan dan in de salarisberekening van een medewerker doorklikken op een looncomponent. Vervolgens zie je alle parameters waarmee Profit deze looncomponent heeft berekend. Ook op deze parameters kan je weer doorklikken en op deze manier kan je snel zien hoe de berekeningen tot stand zijn gekomen.

 

 

4. Controleren pensioenaangifte APG

Momenteel is het alleen mogelijk om je pensioenaangifte APG te controleren nadat je een salarisverwerking hebt geaccordeerd. Als blijkt dat er fouten in de aangifte zitten, dan ben je dus genoodzaakt om dit achteraf te corrigeren. Deze controle wil je liever vooraf doen.

 

Vanaf Profit 15 is het mogelijk om de pensioenaangifte APG te controleren voordat je de salarisverwerking accordeert. Profit voert hierbij al een aantal technische controles uit en daarnaast heb je de mogelijkheid om de pensioenaangifte inhoudelijk door te lopen. Hiermee voorkom je dat er achteraf eventuele correcties gedaan moeten worden.

 

 

5. Optimalisatie payroll auditor

De payroll auditor is een handige tool in de salarisverwerking. Het helpt je om diverse controles automatisch te laten uitvoeren in de salarisverwerking van Profit. Je krijgt bijvoorbeeld een waarschuwingsmelding als een medewerker een leaseauto heeft en daarnaast ook reiskosten ontvangt.

 

AFAS levert een standaard set met payroll audits uit. Daarnaast heb je echter ook zelf de mogelijkheid om audits toe te voegen, die zijn afgestemd op jouw controles en looninrichting. Payroll audits dienen te worden behandeld voordat je de salarisverwerking kan afsluiten én je dient ze op te lossen of te negeren. Vanaf Profit 15 kan je bij het negeren van een auditmelding een reden, al dan niet collectief, opgeven. Hiermee kan je altijd terugzien waarom jij of je collega’s bepaalde audits hebben genegeerd.

 

 

AFAS Partner

Kortom: Profit 15 introduceert nieuwe functionaliteiten die tijdwinst opleveren én meer inzicht geven in de salarisadministratie. Deze blog is geschreven op basis van de presentaties die door AFAS zijn samengesteld. We kunnen de definitieve werking pas beoordelen en volledig beschrijven, wanneer Profit 15 beschikbaar is om te testen. Als AFAS Partner brengen we je uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte!

 

Thijs Kruimink

Thijs Kruimink
AFAS Consultant