Geplaatst op 17 mei 2017

Het perfecte plaatje bestaat niet

Bij Optimo worden geregeld mensen aangenomen die niet helemaal voldoen aan het ‘perfecte plaatje’. Denk aan jonge mensen met veel potentie maar relatief weinig ervaring en ervaren mensen met niet precies de juiste opleiding. Wat deze mensen gemeen hebben, is dat ze intrinsiek gemotiveerd en ondernemend zijn en dat ze hun passie volgen. Voor de jongeren van Stichting JINC liggen de kansen op de arbeidsmarkt niet altijd voor het oprapen. Wij willen deze groep laten zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om bij een leuk bedrijf aan de slag te gaan. Ook wanneer je niet helemaal aan het wensenlijstje voldoet.

 

Wat is Stichting JINC?

“JINC helpt jongeren van 8 tot en met 16 jaar op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt: door beroepsoriëntatie op de werkvloer, het aanleren van (sociale) vaardigheden en het aanbieden van workshops over ondernemerschap. JINC vindt dat elk kind een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt, ook als het opgroeit in een omgeving met minder voorbeelden en rolmodellen om zich aan op te trekken.” (Stichting JINC)

 

Wat doet Optimo voor Stichting JINC?

Vier keer per jaar komt er een groep van zo’n tien leerlingen bij Optimo langs voor een ‘bliksemstage’. Hierbij geven wij ze een kijkje in de keuken van Optimo. We leggen kort onze dienstverlening uit, geven ze een rondleiding door het kantoor en organiseren twee werkgerelateerde workshops. Het doel van deze dag is de jongeren een beroepsbeeld geven en ze wellicht te helpen bij het maken van sector- of studiekeuzes.
Daarnaast geven onze Talent Sourcers tweemaal per jaar een sollicitatietraining aan vmbo’ers.

 

Het resultaat

We willen de leerlingen een leuke, leerzame ervaring bieden en hopen ze te inspireren. Onder andere tijdens de ‘bliksemstage’ in april zagen we hoe leerlingen goed meedachten met de organisatie en kregen we leuke reacties op de rondleiding en workshops als: “Ik vond het heel interessant en leuk, want het is niet alleen werken achter een computer. Je had daar ook voetbaltafels waar je mee kan spelen in de pauzes en nog een bar met een DJ-tafel. (…) Ik vind het iets voor mij, want ik zag veel mensen geconcentreerd bezig zijn en dat vind ik fijn.”

 

Waarom zouden meer bedrijven dit of iets soortgelijks moeten doen?

Als organisatie kan je daadwerkelijk iets bijdragen aan de maatschappij. Via een Stichting als JINC wordt dit heel eenvoudig. Doordat Stichting JINC handvatten biedt en de communicatie met de leerlingen verzorgt, hoeven wij ons alleen bezig te houden met de uitvoering. Kortom, als organisatie wordt het je makkelijk gemaakt om iets goeds te doen voor de maatschappij. Door iets simpels als een dagje als rolmodel dienen of een sollicitatieworkshop, open je deuren die anders misschien gesloten zouden blijven. Terwijl de jongeren er iets van opsteken. 

Optimo