AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
4 oktober 2016

Met het Individueel Keuzebudget (IKB) krijgen medewerkers voor het eerst de vrijheid om financiële keuzes te maken binnen hun salaris. Wat houdt het IKB precies in en hoe steekt het in elkaar?

 

 

Het Individueel Keuzebudget

Met het Individueel Keuzebudget hebben medewerkers de keuze om hun salaris flexibel in te zetten. Dit maakt het makkelijker om medewerkers tegemoet te komen in hun behoeften. Het nieuwe keuzebudget bestaat uit de huidige vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, het bovenwettelijk verlof en de extra 0,1 procent. In totaal bestaat dit budget uit ruim 18% procent van het jaarsalaris (dit kan verschillen per cao).

 

Werknemers kunnen ervoor kiezen extra vakantiedagen op te nemen, extra pensioen in te kopen, een onbelaste opleiding/training te volgen of een fiets van de zaak aan te schaffen. Deze flexibele inzet van de doorgaans stugge arbeidsvoorwaarden, is een aanzet om cao’s te moderniseren.

 

 

Fiscale voordelen

De flexibele invulling van het salaris biedt voordelen voor zowel werknemers als de organisatie. Het salaris kan namelijk vrijwel altijd omgezet worden naar onbelast loon. Dit is een win-winsituatie: de medewerker betaalt minder loonbelasting en de organisatie betaalt minder aan zorgverzekeringen en sociale premies.

 

 

Tijdsbesparing voor HR

Het IKB kán de HR-afdeling tijd opleveren, indien er gebruik wordt gemaakt van een goed e-HRM systeem. Door het IKB te automatiseren, komt de regie bij de medewerkers te liggen en hoeft de HR-afdeling minder handelingen te verrichten. Daarentegen komt er wel een nieuwe, adviserende rol vrij voor de salarisadministrateur.

 

 

e-HRM systeem

Het instellen van het IKB vraagt wel wat capaciteit van een organisatie. De vele keuzemogelijkheden betekenen veel wijzigingen per medewerker. Een goed e-HRM systeem kan hierbij helpen, zoals AFAS Profit. Door het juiste e-HRM systeem te implementeren zijn de wijzigingen eenvoudig en automatisch te verwerken. Het systeem geeft een medewerker duidelijke informatie over wat het keuzebudget inhoudt. Ook geeft het systeem weer wat de gevolgen van een bepaalde keuze zijn.

 

 

Heb je vragen over de inrichting van het IKB in AFAS Profit? Neem gerust contact met ons op.

 

Tim van der Esch

Tim van der Esch
Managing Consultant