AFAS expert Vakkennis Gespecialiseerde teams
16 april 2020

Hoe regel je de reiskostenvergoeding nu jouw medewerkers grotendeels thuiswerken? En is er sprake van een thuiswerkvergoeding? In deze blog lees je hoe je deze vergoedingen kunt uitbetalen en hoe je dit inricht in AFAS Profit.

 

 

Vaste reiskostenvergoeding

Voor het vergoeden van de reiskosten woon-werkverkeer (met eigen vervoermiddel) bestaan twee opties: een vaste vergoeding en een vergoeding op declaratiebasis. Werknemers die hun reisvergoeding declareren, kun je door laten lopen. Over de vaste reiskostenvergoeding wordt een nieuw beleidsbesluit genomen.

 

Onbelaste vergoeding reiskosten woon-werkverkeer
Voor veel werknemers verandert het reispatroon door de gevolgen van het coronavirus. Deze verandering kan als gevolg hebben dat de werkgever de vaste reiskostenvergoeding moet aanpassen, of geheel of gedeeltelijk tot het loon moet rekenen. De staatssecretaris vindt dit ongewenst.

 

Een beleidsbesluit dat binnenkort in de Staatscourant wordt gepubliceerd, regelt dat de werkgever die een vaste reiskostenvergoeding aanbiedt, hier in deze thuiswerktijden geen gevolgen aan hoeft te verbinden. De werkgever kan dit ook toepassen voor een vaste reiskostenvergoeding met nacalculatie. Dit betekent dat de werkgever in deze periode mag blijven uitgaan van het reispatroon waar de vergoeding al op gebaseerd werd. Het besluit werkt terug tot en met 12 maart 2020.

 

Vaste reiskostenvergoeding berekenen

In AFAS Profit kun je gemakkelijk automatisch laten berekenen hoeveel reiskostenvergoeding een medewerker moet ontvangen. De AFAS specialisten van Optimo kunnen dit op afstand voor jou inrichten, en houden daarbij rekening met andere looninrichtingen. Vraag de inrichting via ons contactformulier aan!

 

 

Thuiswerkvergoeding

Het kabinet heeft werkgevers opgeroepen om werknemers zoveel mogelijk te laten thuiswerken. Het is aan jou om te beoordelen of de bedrijfsvoering en de functie dit toelaat. De overheid stimuleert thuiswerken al langer door fiscale voordelen aan te bieden. Daarom biedt zij nu geen extra steunmaatregelen. Wel is de Werkkostenregeling tijdelijk verruimd. De verhoging van de vrije ruimte kan de mogelijkheid bieden toch een thuiswerkvergoeding uit te keren aan jouw medewerkers.

 

 

Werkkostenregeling inrichten

Binnen de Werkkostenregeling kun je jouw werknemers (al dan niet vrijgestelde) onbelaste vergoedingen en verstrekkingen geven. Onze Salaris Specialisten adviseren graag hoe je dit kunt aanpakken en wijzen je op eventuele consequenties voor de vrije ruimte van de Werkkostenregeling.  

 

Werkkostenregeling automatiseren

Wil je de Werkkostenregeling automatiseren in AFAS Profit? Onze AFAS specialisten zorgen voor de juiste looninrichting voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, die fiscaal correct zijn ingesteld voor de Werkkostenregeling. Via de journaalpost heb je vervolgens altijd inzichtelijk welke vergoedingen je binnen de WKR hebt gegeven.

 

Neem contact met ons op voor ondersteuning op afstand!

 

Desiree Koolen

Desiree Koolen
PSA Specialist