Geplaatst op 25 april 2017

Een assessment? Waar is dat voor nodig?

Een assessment tijdens de sollicitatieperiode is een win-winsituatie. Het is een test waarmee je de kennis en kunde van een sollicitant op de proef stelt, maar bovenal is het voor zowel de sollicitant als de organisatie de ultieme kans om uit te vinden of er een match is. Tuurlijk, je zult er als organisatie even wat tijd in moeten steken. Maar daardoor weet jij wel wat je in huis haalt en de sollicitant weet waar hij of zij ‘ja’ op zegt. Daarbij gaat het zeker niet alleen om de assessment (de test) zelf. De dag eromheen is minstens even belangrijk.

 

Assessments voor alle functies

Nu lijkt zo’n assessment misschien erg specifiek, maar het is toepasbaar bij vrijwel alle functies. Ga maar na, of het nou om iemands klantvriendelijkheid in de horeca gaat of -in ons geval- iemands AFAS-skills, een sollicitant is altijd ergens op te testen. En wil je iemand niet testen, laat de sollicitant dan in ieder geval een dagje meelopen. Hiermee leert de sollicitant jouw organisatie alvast een beetje kennen en jij hem of haar natuurlijk ook.

 

Test en laat je testen

Het blijft niet enkel bij het assessment. Aan het begin van de dag geven wij de sollicitant de tip om de dag te ervaren als collega en niet alleen te denken aan de test. Het is een dag waarop de sollicitant meedraait in jouw organisatie en de organisatiesfeer kan proeven. Hij of zij leert alvast wat toekomstige collega’s kennen tijdens de lunch en de eerste binding met jouw organisatie ontstaat. Naast dat er naar kennis gekeken wordt, wordt er die dag ook gekeken of de potentiële collega goed bij onze organisatie past. Is er bij één van beide partijen twijfel? Dan komt de sollicitant toch nog een dag langs? Wij vinden het namelijk belangrijk dat de sollicitant in staat is om juiste keuze te maken. Met name wanneer hij of zij een andere baan voor ons moet beëindigen. We gaan voor de langetermijnrelatie. Een sollicitant wordt tijdens een assessment op de proef gesteld, maar ondertussen test de sollicitant ook jouw organisatie. Voor zowel organisatie als medewerker erg prettig.

 

Klinkt eng, is het niet

Misschien denk je nu: dat zijn mooie verhalen Suzanne, maar hoe ziet zo’n assessment er daadwerkelijk uit? Bij ons werkt het als volgt: een sollicitant wordt voor het assessment bij ons op kantoor uitgenodigd. Dit behoort tot ons sollicitatieproces. De sollicitant wordt getest op zijn of haar kennis van AFAS Software. Binnen een testomgeving worden er meerdere opdrachten gegeven aan de sollicitant. Deze opdrachten zijn gebaseerd op de vragen die wij van klanten krijgen. Vervolgens moet de sollicitant de situatie zo goed mogelijk oplossen en zijn of haar beslissingen onderbouwen. Deze aanpak heeft twee voordelen: ten eerste krijgt de sollicitant een indruk van de werkzaamheden die horen bij de toekomstige baan. Hierbij kan de potentiële medewerker inschatten of deze bij hem of haar past. Ten tweede ontdekken wij bij Optimo waar iemands kwaliteiten liggen. Ook kunnen wij een inschatting maken van de punten waar deze persoon zich nog op kan, moet of wil ontwikkelen. Hierdoor wordt voorkomen dat mensen tijdens hun inwerkperiode dingen leren die ze al kunnen of dat ze op een verkeerde positie terechtkomen. Daarnaast biedt het onze potentiële medewerkers de kans om te bekijken waarin zij zichzelf nog kunnen uitdagen. 

 

Kortom: met een assessment weet wie je in huis haalt en laat ook je kersverse medewerker weten wat hem of haar te wachten staat. Dit heeft op iedereen een positief effect!

Suzanne Hauer
Senior Talent Sourcer